Tuesday, February 24, 2009

2BEP 04LB

Tarikh : 15 Februari 2009
Lokasi : Hutan Lipur Sekayu & Stesen Janakuasa Elektrik Kenyir
Masa : 8.00 am ~ 5.30pm


Haria ahad lepas, kelas 2BEP telah melawat Stesen Janakuasa Elektrik Kenyir sebagai salah satu keperluan untuk subjek Electrical Power System BEE 3133 . Aku pun termasuk jugak dalam rombongan lawatan tersebut. Kami bertolak seawal jam 8pagi dari UMP. Setelah lebih dari 4jam, rombongan berhenti rehat di Hutan Lipur Sekayu sebelum meneruskan perjalanan ke destinasi utama iaitu Stesen Janakuasa. Sampai di Kenyir lebih kurang jam 1.30pm. Berehat-rehat sekejap. Taklimat dari pihak TNB diadakan pada jam 2.00pm ~ 3.00pm. Kalau tak silap aku la.. Lepas taklimat kami dibawa melawat ke kawasan empangan yang digunakan untuk menjana elektrik. Ada 4 turbin besar, step-up transformer, step-down transformer, alur limpah dan satu control room yang digunakan untuk operasi di stesen tersebut.

Lawatan habis lebih kurang jam 5.30pm. Sebelum pulang rombongan singgah di sebuah masjid untuk solat dan juga singgah di Pantai Marang untuk makan malam. Bertolak pulang pada jam 8.30pm. Sampai di UMP lebih kurang jam 12.00 am.






p/s : gambar kabur.. harap maaf..

p/s 2 : klaka tul bila aku jadi skema.. haha!!!

2 comments:

♔hamizah♚ said...

jalan2 satu kelas? huhu

Ruzzaida said...

emmmm...
lawatan sebenarnye..
En Redzuan yang suh uruskan lawatan ke Empangan tu..
Tapi lbh krg cam jalan2 ngn classmate ler.. hehe
seronok gak..